112 en dan...

Wannneer en hoe belt u een ambulance?Indien u, of iemand in uw omgeving, zich in een levensbedreigende situatie bevindt, belt u het alarmnummer 112. Voor medische hulp wordt U dan doorverbonden met de Meldkamer Ambulancezorg. Zijn de klachten minder ernstig, neem dan contact op met de huisarts.

Bereikbaarheid 112
Het alarmnummer 1-1-2 is in principe altijd bereikbaar. Om de bereikbaarheid van het nummer te garanderen zijn veel maatregelen getroffen. Toch is het niet uit te sluiten dat een storing ervoor zorgt dat 1-1-2 tijdelijk minder goed bereikbaar is, of door ernstige omstandigheden zelfs even helemaal niet bereikbaar is. U kunt dan op verschillende andere manieren proberen de hulpverleningsdiensten te bereiken:
- Krijgt u met uw vaste toestel geen gehoor? Probeert u het dan met een mobiel toestel.
- Krijgt u met uw mobiele toestel geen gehoor? Probeert u het dan via een vast toestel.
- Zijn alle telefoonvoorzieningen uitgevallen? Zoek dan naar het dichtstbijzijnde bureau/standplaats/station van hulpverlening.

Levensbedreigend?Hoe snel een ambulance ter plaatse is hangt af van de urgentie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen levensbedreigende situaties (A1 urgentie) en niet levensbedreigende situaties (A2 urgentie).

Hoe lang doet de ambulance erover?
In geval van een A1 urgentie is de ambulance binnen 15 ter plaatse. In geval van een A2 urgentie is dat binnen 30 minuten.

Wat gebeurt er als de ambulance er is?De ambulancemedewerkers doen er alles aan om u snel en deskundig te helpen.  Afhankelijk van de situatie bepaalt de verpleegkundige wat er moet gebeuren en of u naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Daar staan artsen en verpleegkundigen klaar om u verder te helpen.

 

112